PERMUAFAKATAN KELUARGA HASHIMARBAIN (PEKA)

PERMUAFAKATAN KELUARGA HASHIMARBAIN (PEKA)
Haji Hashim Kulup Ismail (Ayahanda) Hajah Arbaayah Yeop Majlis (Bonda). Anak-Anak: Abdul Rahman, Hashimah, Abdul Mutalib, Salim, Mastina, Hamdan, Syuaib, Sufini, Haryati, Suriyani, Ahmad Farid, Nurhanim, Ahmad Syukri & Mohd. Najib

Monday, March 9, 2009

MR. OS MASIH MENYANYI DI FUN FAIR..


Ini gambo Yeop bersama dengan Mr. Os. Gambo ini diambil pada 8 Mac 2009 semasa Yeop singgah di Tapak Fun Fair di Matang Jaya, Kuching, Sarawak. Dah lama yeop tak masuk ke fun fair seperti ini. Dulu masa kecik pernah juga Mak dan Apak membawa yeop ke fun fair - kalau tak silap di Jalan Maarof, Bangsar, dan pernah juga yeop berkunjung ke fun fair di Brickfileds sekitar tahun 1970-an.

Pada masa itu budaya fun fair begitu popular di kalangan masyarakat bukan sahaja di bandar-bandar besar malah konsert bergerak ini juga sering menjadi tumpuan di kampung-kampung pedalaman.

Para artis yang menerima jemputan membuat persembahan di pentas fun fair pasti dikejar oleh penonton tempatan kerana mereka takkan melepaskan peluang ini untuk menonton secara live artis kesayangan mereka pada masa itu.

Para artis dan seniman negara seperti Allahyarham Tan Sri P. Ramlee, Puan Sri Saloma, Datuk Ahmad Jais, Datuk A. Rahman Hassan, Allahyarham Datuk Ahmad Daud, Allahyarham Normadiah, Datuk Sharifah Aini, Allahyarham Datin Rafeah Buang, Allahyarham A. Ramlee dan ramai lagi yang dulunya mereka ini cukup diminati.

Hari ini pentas fun fair tidak semeriah dulu, malah ianya semakin pupus dan ianya telah ditenggelami oleh konsert-konsert mega yang eksklusif serba canggih yang mendapat tajaan lumayan daripada sektor korporat, bahkan kadar bayaran masuknya juga mencecah ratusan ringgit yang tak mampu dibeli oleh penonton pentas fun fair.

Konsert Jom Heboh yang dianjurkan oleh TV3 merupakan konsep hiburan ala fun fair yang pernah dianjurkan oleh tauke-tauke fun fair dahulunya. Kadar bayaran para artis juga lebih lumayan jika dibandingkan dengan pentas fun fair dahulu.

Sekarang ini jika pentas fun fair diadakan, rasanya artis-artis seperti Datuk Siti Nurhaliza, M. Nasir, Mawi, Amy Search, Awi, Era Fazira dan seangkatannya tidak akan mencemarkan imej masing-masing untuk menjadi artis fun fair; namun demikian apabila yeop melihat OS terkinja-kinja di pentas fun fair di Kuching, Sarawak sambil menyanyi lagu hitnya 'Buah Durian Dah Berbunge' versi Perak yang ditukar ke versi Sarawak 'Derian Udah Bungai' (Bahasa Iban), tersentuh di hati yeop adakah artis sepertinya saja yang masih mengharapkan jemputan untuk menafkahi kehidupannya?

Apa pun yeop rasa terhibur juga kerana Os memang berbakat dengan gelegat lawaknya sehingga komuniti Iban yang menontonnya turut terhibur. Tahniah Os.


No comments:

Related Posts with Thumbnails